met een dubbele tong spreken


met een dubbele tong spreken 1.0

onsamenhangend praten
Als teken van dronkenschap.

Algemene voorbeelden


Na de tweede slok jenever begon hij al met een dubbele tong te spreken.

Pandora, Pieter Aspe,

Emma sprak met een dubbele tong alsof ze dronken of gedrogeerd was, sprong van de hak op de tak, giechelde op de meest onverwachte momenten en onderbrak om de haverklap haar verhaal om naar het toilet te lopen.

Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

Omdat hij met 'dubbele' tong sprak, wilde de politie B. aan een blaastest onderwerpen.

Meppeler Courant,

De voorbereiding van een tv-interview (dat toen nog vertrok van een uitgewerkt script) was maar volledig als er een gesprek mee gepaard ging rond een donkerbruine hazenrug en een donkerrode wijn. Toch sprak hij nooit met een dubbele tong.

De Standaard,

met een dubbele tong spreken 2.0

verschillende versies van een verhaal vertellen

Algemene voorbeelden


Wie met mooie verhalen aankomt over grote belastingverlaging spreekt met dubbele tong.

De Telegraaf,

Toen diezelfde Mbeki in zijn openingsrede van de top zei dat "het nu de hoogste tijd is dat de wereld zijn loopgraven verlaat om werk te maken van duurzame ontwikkeling" wist zijn bevolking dat hij met dubbele tong sprak: een voor de potentiële buitenlandse investeerders en een voor binnenlands gebruik, om zijn imago wat op te poetsen.

http://www.lsp-mas.be/lsp/2002/217/dm4.html

Ondertussen spreken de vakbonden met dubbele tong. In Diest, en ook vorige week in Hasselt, kwamen plaatselijke vakbondsverantwoordelijkheden hun steun toezeggen aan de aktievoerders. Bescherming van de sociaal zwakkeren en van gedupeerden is uiteraard erg lovenswaardig. En een taak bij uitstek voor de vakbonden. Wat de boze VDAB-kursisten misschien niet weten, en wat de vakbondsmilitanten misschien niet zeggen: in het beheerskomitee van de VDAB hebben de Vlaamse vakbondsleiders de afschaffing van de vormingspremie mee goedgekeurd.

De Standaard,